Rahoituksen saatavuus kansainvälistymishankkeissa
April 2011

Rahoituksen saatavuus kansainvälistymishankkeissa

Kasvava yritys tarvitsee oman pääoman lisäksi myös ulkopuolista rahoitusta kantamaan sitä kehityksessään eteenpäin. Kansainvälisessä kilpailussa teollisuusmaiden yksi tärkeimmistä eduista on kehittyneiden rahoitusmarkkinoiden ja rahoitusmahdollisuuksien olemassaolo. Muille kuin suuryrityksille tämän edun hyödyntäminen kansainvälistymishankkeen rahoituksessa on kuitenkin huomattava haaste.

Vakuuksien asettaminen

Kotimaisen liiketoiminnan laajentuessa kasvavat yleensä samassa mittakaavassa myös yrityksen saatavien volyymi sekä käyttö- ja vaihto-omaisuus. Yrityksen mahdollisuudet vakuuden antamiselle kasvavat siis tasatahdissa rahoitustarpeiden kanssa. Tuntuu luonnolliselta, että kasvun rahoittava pankki pyytää ja saa kasvun kautta syntyvää omaisuutta luoton vakuudeksi. Pk-yritykset ja muut kuin globaalisti toimivat suuryritykset ovat tottuneet siihen, että rahoitusta on saatavissa vain vakuutta vastaan – ja pankit ovat näiden yritysten suhteen tottuneet sitä vaatimaan.

Vakuuksia voidaan asettaa ja realisoida kussakin maassa vain siellä soveltuvan lain puitteissa. Suomalainen yrityskiinnitys ei esimerkiksi ole käytettävissä ulkomailla sijaitsevaan omaisuuden nähden. Ulkomailla suomalaista yrityskiinnitystä muistuttavia järjestelyjä ei taas yleensä tunneta. Pätevä myyntisaatavan siirto saattaa vaatia erillistä ilmoitusta ostajalle, joten sitä ei mielellään käytetä. Kotimaisen pankin perspektiivistä ei ole taloudellisesti mahdollista varmistaa ulkomailla sijaitsevan omaisuuden pätevää vakuudeksi asettamista. Kotimaiset rahoituslaitokset hyväksyvätkin yleensä vain Suomessa realisoitavissa olevia vakuuksia. Ulkomailla sijaitsevan omaisuuden käyttäminen vakuutena suomalaisissa rahoitusjärjestelmissä on poikkeuksellista.

Ylikansallisten suuryritysten – toisin kuin muiden yritysten – rahoituksessa vakuudettoman rahoituksen myöntäminen ei ole kovin tavatonta. Tämä ei johdu pienempien yritysten syrjinnästä. Pankin rahoituspäätösten kriteerit ovat samat kaikille yrityksille. Suurin kynnys muille yrityksille kuin globaaleille suuryrityksille saattaa olla omien rahoitusmahdollisuuksien arviointi ja ammattitaitoisen luottohakemuksen tekeminen tilanteissa, joissa perinteiset vakuudet eivät ole käytettävissä. Mutta näissäkin tapauksissa sillan rakentaminen pankin ja yritysasiakkaan välillä voi onnistua. Yritykseltä tämä vaatii huolellisen suunnittelun lisäksi myös vakuuttavan hanke-esitteen, josta yrityksen velanhoitokyky käy epäilemättä ilmi myös worst case -skenaariossa.

Hankkeiden minimikoko rahoitukseen nähden

Yrityksen hyvä kunto on kansainvälistymishankkeen perusedellytys. Se ei kuitenkaan yksin ole rahoituslaitoksille riittävä tae siitä, että velanhoitokyky säilyisi myös tulevaisuudessa. Huonosti hoidettu kansainvälistymishanke voi helposti asettaa yrityksen luottokelpoisuuden kyseenalaiseksi. Pankin taholta asiakkaan kansainvälistymishankkeen arviointi vaatii enemmän resursseja kuin vakuudellisen rahoituksen tapauksessa on tarpeen. Pankki ei sen vuoksi ole yleensä kovin kiinnostunut rahoituksesta, jos haettu luotto on määrältään hyvin pieni.

Se, mistä rahoitusvolyymista pankki saattaa olla kiinnostunut, riippuu aina tapauksesta. Siihen vaikuttavat mm. jo olemassa oleva asiakassuhde, yrityksen kasvupotentiaali sekä – ei vähiten – se, kuinka helppoa tai vaikeaa kyseisen hankkeen arviointi pankille on. Pankki voi harkita pienemmänkin rahoituksen myöntämistä, jos asiointi ja asiakkaan luottokyvyn arviointi on vaivatonta. Rahoitusta hakeva kansainvälistyvä yritys voi vaikuttaa huomattavasti siihen, miten työlästä hankkeen arviointi pankille on.

Hyvin tehty hankesuunnitelma ja hanke-esitys tekevät pankin elämän helpommaksi ja edistävät siten pankin kiinnostusta rahoitukseen.

Luottohakemus, hankesuunnitelma ja riskianalyysi

Rahoitustoiminnan logiikka on siinä, että velanottajan velanhoitokyvystä ei saa olla epäilyksiä. Yrityksen velanhoitokyvyn pitäisi säilyä, vaikka suhdanteet heikkenevät ja muutenkaan kaikki ei sujuisi parhaalla mahdollisella tavalla.

Vaikka yrityksellä ei olisikaan rahoituksen tarvetta, yrityksen on syytä varmistaa, että se noudattaa kaikkia mahdollisia varotoimenpiteitä, joilla voidaan välttyä taloudellisilta riskeiltä. Sikäli kuin riskien realisoitumista ei voida sulkea pois varmuudella, on syytä varmistaa, ettei oma riskinsietokyky ylity. Sen jälkeen kun tämä perustyö on tehty ja hanke on ammattimaisesti suunniteltu, asianmukaisen rahoitushakemuksen laatiminen ei tuo kovin suurta lisävaivaa.

Hyvä luottohakemus osoittaa, että

markkinatutkimus on tehty

verotukseen liittyvät kysymykset ja asianmukainen toimintamuoto on mietitty

toiminnan riskit esim. suunniteltujen liikevaihtotavoitteiden osalta on tunnistettu

asiakassuhteisiin liittyvät luottotappioriskit ovat hallinnassa, esim. asiakkaiden ennakkomaksujen, pankkitakauksien tai julkisten vientitakuiden avulla

omaan toimintaan liittyviin hankintasopimuksiin, toimitilojen vuokrasopimukset mukaan luettuna, ei liity tavanomaista suurempia riskejä, mikä on varmistettu paikallisella asiantuntijalla

asianmukaiset toimenpiteet riskien minimoimiseksi on järjestetty mm. ottamalla vakuutuksia sellaisten riskien suhteen, jotka ovat vakuutettavissa ja

rahoituksen kokonaiskuvio – mukaan lukien oma pääoma ja mahdolliset julkiset vientituet – on kunnossa niin, että worst case -skenaariossakin oma velanhoitokyky on turvattu.